CU Project ii

Chulalongkorn University Alumni Association

Building Refurbishment Project – Phase ii

CUAL2_tive2

PROJECT DEFINITIONS

date : 2010-2012
type : pubilc building
location : Chulalongkorn University, BKK, THAILAND
area : 1,200 sq.m.

client : Chulalongkorn University Foundation
budget : 36,000,000 Thai baht

Architects

Assistant Prof. Chatchai Wiriyakraikul

Dr. Waricha Wongphyat

Kawin Dhanakoses

CUAL2_iso

Building environmental strategy – natural ventilation

CUAL2_plan

Plan

THE CONCEPT
The existing building was built adjoining to the CU alumin building as the expansion to serve as “The CU Foundation Office” but both building were not interconnected. At first, our team were commissioned to refurbish only the CU alumni building (phase I). But a year after “phase I” was built, with great feedback, we were honoured to redesign the building next to it. So we named this project as “phase II”.

The site survey was done and after discussing with structural engineers, we decided not to keep the existing building because its original structure is not in a good condition and there is no special architectural features that is worth keeping.

This new building will provide CU Foundation office space with their own board meeting room, a 250-seat canteen for students with funding supported scholarships and a 130-seat multipurpose hall which both can be adapted into big conference hall for rent making profits for the foundation. A new main kitchen and pantries will be fully-equipped in order to support both CU alumi and CU foundation conferences at the same time.

CUAL2_tive

Since “phase I” and “phase II” were not designed together at the beginning, it has become very challenging for us to merge these two buildings together seamlessly both functionally and aesthetically.

The main entrance is located on the west side, near the parking area. The lift lobby connects two buildings together providing easy and controllable access between them. The corridors are naturally ventilated with an open-air courtyard which open through from ground to roof encourage natural wind flow and draw in natural daylight. Vertical aluminium grills and grooved concrete facades are mainly used as shadings to block heat from the west while maintaining the continuity of vertical striped facades from the existing building.


17Construction completed

IMG_0212

IMG_9616

Photo courtesy of Assistant Prof.Chatchai Wiriyakraikul

IMG_9615

Photo courtesy of Dr.Waricha Wongpayat

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s